maandag 18 mei 2015

Revalideren

Net terug van vakantie ligt er een enveloppe op de mat, meerdere maar er is een bij van het revalidatiecentrum. Het gaat beginnen en ik hoop dat ze me weer wat beter kunnen laten lopen.

Vandaag mijn eerste therapie├źn gehad. Het is vooral veel inventariseren wat de problemen zijn en dan wordt er actie onder nomen. Weer je verhaal vertellen en onderzoek. Nee mijn voet wil niet omhoog en goh die voet is slechter dan mijn andere voet die eigenlijk slechter zou moeten zijn. Raar... Het is confronterend en van vragen beantwoorden wordt je moe. Ik moet een topprestatie leveren. Als je niet ziek bent dan besef je dat niet hoe inspannend dat dit is.
Maar goed ik doe het ergens voor. Ik wil weer iets beter kunnen lopen en dan moet je niet zeuren.


Bij de Ergotherapeut heb ik het over het gebruik van de computer gehad. Ik typ namelijk blind met 10 vingers ooit heb ik dat geleerd op een cursus van Scheidegger op een heuse typemachine met gekleurde toetsen... Ja ik heb er zelfs een diploma gehaald. Maar wat heb je aan een typediploma als 1 hand minder goed functioneert? Om even te demonstreren hoe mijn typewerk er tegenwoordig uit ziet:

Dan krijg je dit: ahllo allemaalhoe   gaat het met jullll ie.....
En dan met de muis alles gaan herstellen. Dat kost een bak energie en soms is het handiger om het hele stuk te deleten en opnieuw te beginnen. Ook de automatische woord correctie is handig omdat je toch niet alle mis typjes ziet. Dus die gebruik ik ook altijd.
Ik heb minder gevoel in mijn rechter hand en arm en ik kan nog veel met beide handen maar mijn fijne motoriek is belabberd. Wist je dat ik bijna niet meer kan schrijven! Misschien is dat ook wel de reden dat ik niet zo vaak meer schilder... nu ik dit zo op schrijf ahum type besef ik me pas dat je dingen gaat vermijden om niet geconfronteerd te worden met je achteruit gang.......

Ha,,, denk je nu en al die knutselwerkjes en haakprojecten dan....
Ja, daar heb je hulp middelen voor. Een grotere haaknaald of een hoesje om de haaknaald. De manier waarop ik de haaknaald vast houdt.
Ik haak ook niet de hele dag en ik ga regelmatig andere dingen doen om mezelf niet te over belasten.
Soms haak ik te lang door en tja dan moet ik op de blaren zitten want dan kan ik de volgende dag niet haken en soms de dagen daarop ook niet.


Het heeft allemaal te maken met balans.
Voor iedereen (mens en dier) is dit belangrijk trouwens. Een goed balans zorgt voor een evenwichtig leven.

Wordt vervolgd......


7 opmerkingen:

 1. Oh lieverd ik weet er alles van dat je je gaat aanpassen om dingen te vermijden. Absoluut niet in die erge mate als jij dat hebt. Alle ledematen werken nog, maar ik vermijd stress situaties. Auto rijden is voor mij stress, nou ja zelf rijden ;). Fietsen doe ik wel heel graag, maar dat zit dan ook in mijn systeem. Maar ik kan me voorstellen dat jij bij jezelf denkt, kon ik dat nog maar bij heel wat dingen.

  Oh vind het toch ook wel heel moeilijk om hier een gepaste reactie achter te laten. Weet je ik kan je alleen een hele dikke virtuele knuffel toesturen en hoop die ooit in levende lijve aan je te kunnen geven. Een hele dikke knuffel! Van mij natuurlijk <3

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja en heel veel succes met de revalidatie! Knap toch dat je toch regelmatig een blogpost typt en er al die energie in stopt. Dikke knuff!

   Verwijderen
  2. dank je wel.. heb nog hieronder een berichtje geschreven... :-)

   Verwijderen
 2. Hallo Dinah, wil je even heel veel succes wensen met de revalidatie. Weet zelf uit ervaring hoe zwaar het is. Ben een keer 6 weken opgenomen geweest in Haren (met veel succes) en een keer poliklinisch in Beetsterzwaag, met minder groot succes. Het is ook zo verdomde zwaar om dit in te passen in je "gewone" leven. Hoop in ieder geval dat het je wat oplevert! En wat dat haken betreft, jaaa, bekend verhaal, vooral niet overdrijven.... Ben nu aan het stokhaken, een sjaal van hele dunne angorawol.
  Een lieve groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig Tineke... balans is het toverwoord. Wel moeilijk om altijd te vinden....

   Verwijderen
 3. Hey meiden, Het is wel zwaar maar ik heb wel tijden afgeschermd om niet te overbelast te raken. Ze weten dar heel goed wat ik aan kan en anders geef ik dat zelf aan. Ik heb deze week nog maar 2 x therapie dus dat is te doen. Ik kan dan alleen niet naar de stad of in de tuin omkruid trekken maar ja als het goed is levert het me straks weer meer op. Kan ik misschien weer verderlopen en daaris ook wat voor te zeggen...

  Dikke knuffels terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig lieverd! Ja het is heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je grenzen aan te geven. En och dat onkruid is er een andere dag ook nog ;). Ik doe er by the way of azijn op of keuken/strooizout...uittrekken enzo doe ik allemaal niet meer. Ook ik moet altijd goed op mijn energie passen, maar dat is niks in vergelijking met jou als ik het zo lees. Dikke knuffels!

   Verwijderen