maandag 9 maart 2015

pillen en poeders.

Het was weer tijd om op controle te gaan. Ik word goed in de gaten gehouden door de doktoren en verpleegkundigen. Als ik niet oplet dan ga ik met een tas vol medicatie de deur uit.


Voor ieder pijntje is er wel een pilletje of poedertje. En als je dan de doosjes vol met PAS OP stickers mee naar huis neemt dan moet je vooral niet de bijsluiter lezen.


Nee doe dat maar niet want als je een pilletje voor de hoofdpijn krijgt, dan kan je er donder op zeggen dat je bij gebruik daar maagpijn van krijgt. Maar gelukkig heb je voor die maagpijn weer een ander poedertje waarin de bijsluiter staat dat je er hoofdpijn van krijgt. Echt waar.

Of bestaande medicatie wordt opgehoogd. Liever niet want daar raakt de apotheker helemaal van slag. Word ik gelijk gebeld met de vraag: klopt het wel dat de medicatie opgehoogd is. En hoeveel gaat u hier van gebruiken.


Wat ook heel raar is: dat je voor medicatie die je zelf betaald omdat je nu eenmaal een eigen risico hebt, de apotheek ook een eigen bijdrage rekent.  Gek hé! een ander voorbeeld. stel je gaat naar de bakker en koopt daar een brood, je betaald met de pin. En dan zegt de bakkersvrouw dat je ook nog een eigen bijdrage moet betalen van x euroos.... Maar je hebt toch net het brood al betaald?


Als het om medicatie gaat kan dit allemaal en zelfs nog gekker. Ik moet een eigen bijdrage betalen voor de pillen van 5 mg en hoef (naast het eigen risico) niets te betalen voor dezelfde medicatie van 10 mg. Nu doe ik dus die van 10 mg door de helft. ;-)

Nog een voorbeeld: Ik kreeg een recept en ging dat halen bij de apotheek. Ook hier moest ik een eigen bijdrage betalen van €15,- Dit vond ik toch wel prijzig.  Oh zei de apotheker maar je kunt het bedrag terug vragen bij de fabrikant. Ja echt!!! Met die medicatie ben ik gestopt niet voor de bijdrage maar door de ellen lange reeks van bijwerkingen en gevaarlijke stickers.

De apotheek mag je ieder jaar andere medicatie geven omdat de werkzame stof nu bij fabrikant X goedkoper is dan fabrikant Y. Dat jij dan last hebt van al die bij stoffen daar hebben ze geen boodschap aan.. dat de specialist een merk voorschrijft doet er niet toe.


Kijk ik ben nog steeds baas over mijn lijf en als iets voorgeschreven is, wat misschien wel nodig is maar waar ik na het zien en lezen van de bijsluiters me niet aanstaat, dan slik ik het niet en breng ik het doosje terug naar de apotheker.

Je kan je voorstellen dat ik vreemde blikken krijg van de apotheker als is dat doe.
Sorry,, ik ben baas over mijn eigen lijf.
En ik ben kritische over mijn medicatie.
Kan het zonder.... des te beter.

NB: ik ben net zo eigenwijs als het gaat om verwijzingen of voorgestelde behandelingen waar ik niet achter sta. Tja ik blijf toch een Friezin... heel erg koppig... ;-)
6 opmerkingen:

 1. Best wel heftig, die medicatie, zo te lezen? Bij ons is er geen bijdrage, België, of ik had het nog niet door, kan ook!
  Groetjes Sofie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valt mee hoor... In Nederland is het zo geregeld dat ze zelf niet meer weten wat voor regels er allemaal zijn. hihihihi. Nu lijk thetnet of ik veel medicatie gebruik maar dat is niet zo. Voor mijn MS gebruik is slechts 1..
   Misschien moet ik toch maar verhuizen naar Belgie.. Lijkt wel of het daar veel beter is geregeld.... ;-)

   Lieve groet, dinah

   Verwijderen
  2. Oooh, komt dat omdat je een Friezin bent, dat verklaart dan voor mij ook meteen heel veel (HAHA).
   Ik ben helemaal met je eens dat dat hele apothekersgebeuren af en toe een drama is. Mij werd laatst gevraagd, waarom ik een bepaalde zalf nabesteld had, die had ik toch nog nooit eerder gehad??? En wat denk je, ik gebruikte em al jaren. Ik gebruik helaas veel medicatie, en soms zien de apothekers volgens mij door de bomen het bos ook niet meer. Maar het blijft opletten, en zelf kritisch blijven! Alvast een fijne avond, groeten, Tineke

   Verwijderen
  3. Jaaaaa, Tineke.. Herken je het? Friezen staan bekend om hun eigenwijsheid en stijfkoppigheid. Ben er bijna trots op hoor!!! hihihihihi.

   Lieve groet, dinah

   Verwijderen
  4. Ook ik ben daar trots op hoor, en ik woon ook nog (weer) in Friesland. En je kunt veel van me zeggen, maar niet dat ik niet weet wat ik wil. Daar zullen artsen misschien ook wel eens moe van worden maar he, het is wel mijn lijf waar we het over hebben. Ben trouwens op het moment ontzettend ziekenhuismoe, blijf maar lopen. Morgenochtend voor een EMG en daarna neuroloog, omdat mijn reumatoloog vermoedt dat ik carpal tunnel syndroom heb. 't Zal mij benieuwen.
   Je hebt trouwens een leuk blog, waarin ik veel herken. Volg je al een tijd, ook op je andere blog, en ik dacht, kom, laat ik eens een reactie schrijven. Lieve groet, Tineke

   Verwijderen
  5. O, ja dat herken ik ook wel dat ziekenhuis moe... Maar soms kun je niet anders.... Toch maar gaan.. Lief dat je mij volgt en herkent wat ik schijf.. Voor jou doe ik dit ;-) En voor al die andere mensen die mij volgen...
   suc6 morgen..

   Lieve groet,dinah

   Verwijderen